Geen categorie|

Op 30 september en 1 oktober vond de eerste 2-daagse training Delta Review Inkoop en Aanbesteden in het Sociaal Domein plaats. Evelien Fokkink is bestuurssecretaris/manager van de Organisatie Zorg en Jeughulp Twente (OZJT) waarin 14 Twentse gemeenten sinds 2013 samen aan de transitie en transformatie van zorg en jeugdhulp werken. Evelien deed mee aan de training Delta Review en vertelt over haar ervaringen.

“Sinds de decentralisatie van de zorg en Jeugdhulp hebben gemeenten de handen vol aan het sociaal domein,” begint Evelien. “Zorgcontinuïteit en zorgen dat geen inwoner tussen wal en schip viel, was vanaf 2015 de eerste prioriteit. Maar na de transitie is het hoog tijd voor transformatie. We willen dat noodzakelijke hulp zo dichtbij mogelijk bij het gezin georganiseerd wordt, meer samenwerken met en tussen aanbieders en alles ook nog een beetje beheersbaar houden. Gemeenten en regio’s zijn allemaal op een of andere manier bezig om die transformatie meer op gang te brengen. In projecten, pilots, contracten met zorgaanbieders en andere partijen, etc..”

Complex domein

Dat is geen eenvoudige klus volgens Evelien: “Het is een complex domein. Als ik op een verjaardag vertel dat ik voor 14 Twentse gemeenten de zorg en jeugdhulp contracteer en wat daar allemaal bij komt kijken, raak ik mijn gesprekspartners al snel kwijt. Alle betrokken partijen (gemeenten, aanbieders, onderwijs), de diversiteit aan projecten en pilots, de inkoop, de besluitvormingslijnen. Als je er niets mee te maken hebt, is het bijna niet uit te leggen. Dus hoe fijn is het dan om de vraag die je hebt voor te leggen aan een team van collega’s die al die termen, partijen en lijnen kennen? Om die reden is er een 2-daagse workshop Delta Review Inkoop en Aanbesteden in het Sociaal Domein aangeboden.”

Valkuilen

Evelien volgde de training samen met 12 collega’s die ervaring in het sociaal domein hebben. “De eerste dag hebben we kennis gemaakt met Delta Review en vooral geoefend. Wat ontzettend leuk om te doen! Tijdens het oefenen word je toch al weer snel geconfronteerd met je eigen valkuilen. Bijvoorbeeld: geboeid luisteren naar de geïnterviewde omdat die zo’n leuk inhoudelijk verhaal heeft, maar ondertussen geen antwoord krijgen op je vraag.”

De deelnemers aan de eerste training Delta Review

Toolbox

“Omdat het sociaal domein zo complex is en het moeilijk blijkt om appels met appels te vergelijken werd ons aansluitend op de eerste dag nog een dag aangeboden,” vertelt Evelien. “Deze dag hebben we onze toolbox gevuld met manieren om gestructureerd te onderzoeken hoe het Zorglandschap in een gemeente of regio eruitziet. We zijn aan het werk gezet met de ‘Zeven goede gewoonten’ van inkoop in het sociaal domein en hebben geleerd hoe je een goede, gestructureerde analyse kan maken van het Zorglandschap. Daarnaast hebben we leren kijken naar de lagen en fasen van samenwerking.”

Primeur

De tweede dag was een primeur en het was volgens Evelien dan ook even zoeken met elkaar hoe deze kennis aansloot op de training Delta Review. “Waar we de eerste dag leerden dat we geen consultant zijn en vooral moeten constateren hoe wat gezegd wordt en hoe het op papier staat op elkaar aansluit, kregen we nu tools die de diepte ingaan. Tools die we nu in ons achterhoofd hebben om de complexiteit gestructureerd te ordenen en ons helpen bij het goede gesprek wanneer we aan de slag gaan met vragen in het sociaal domein. Laat de eerste Delta Review maar komen!”

Volgende training

De eerstvolgende training voor Delta Reviewers  staat gepland op 10 en 11 februari 2020. Er volgen nog drie trainingen volgend jaar. Aanmelden kan via _dienstpostbusContracteringSociaalDomein@minvws.nl.

Via deze dienstpostbus kun je je ook aanmelden als je graag een Delta Review in jouw gemeente wil laten uitvoeren.

 

Reacties zijn uitgeschakeld

Close Search Window